fredag 30 november 2007

Senaste isländska tröjorna!

Nu har jag äntligen kommit för mig att tvätta alla tröjor jag hade på lager. Tre barn tröjor och en stor. Sedan tog det bara 3 dagar att torka.. Nu har dom precis torkat så jag passade på att fota dom..
Nu är det bara dags att köpa dragkedjor.
Jag är mest nöjd med den vita barntröjan som är stickat i plötulopi (garn på plattor). Den blev jättefin. Oj vad skört det garnet var. Det gick av jättelätt..så man fick vara väldigt försiktig när man stickade med det.. Men det är billigar. En platta kostar ca 250 (25 SEK) isk medans ett vanligt lopi nystan kostar 350 isk (35 SEK). Med plötulopi blir det också tunnare tröjor än lopi. Men dom är inte mindre sticksiga. Den kändes riktigt sticksig när den var klar, men efter lopasåpa tvätt och tvätt i balsam blev den bättre.
Så här blev resulatet:

Sedan är jag rätt nöjd med lopapeysan till Eric (Johans brorson). Det är en julklapp. Ska sätta i dragkedjan bara sen är den klar.
Så här blev den:

Sen kommer nästa barntröja som jag hittade på lite själv. Mönstret alltså!
Jag ångrar lite att jag inte gjorde vitt änsa upp i trekanterna och rosa ända nerifrån om ni förstår vad jag menar.. Nu är det en rak linje liksom.. Men den blev ändå rätt snygg.

.... och så har vi min egen tröja då.. Den blev jag inte så jättenöjd med. Jag minskade ner stickstorleken till 5. Egentligen stickar man med 6. Så den blev så tätt stickad på nåt sätt. Jag tror jag måste stickat lite hårdare än vanligt också. Konstigt! Och sen så satte jag ihop olika mönster från olika tröjor.. Hittade på lite själv liksom och nu tycker jag att det blev nästan lite för plottrigt.
Men rätt ok är den. Men jag funderar på om jag kanske kan ge bort den i present eller julklapp till någon. Så här blev den:

Men den svåra biten är kvar. Och det är att sy in dragkedjor. Det är rätt klurigt att få till det så att det ser snyggt ut.
Ska ut och handla imorn.

lördag 17 november 2007

Vad som hänt hittills!

Jo jag flyttade hit 2006 i februari och det var nog i slutet av året som jag kom in på det här med stickning igen. Stickade senast i högstadiet på syslöjden. Nej sedan började jag och en kompis faktiskt på varsinn tröja. Vi satt och stickade lite på kvällar ibland... men sen avtog det.. Hon gjorde klart sin tröja men jag gjorde bara bak- och framdel.

Så innan jag flyttade hit hittade jag tröjan och tänkte att jaaa den ska jag göra klart på island..där finns det nog inte mycket att göra i början så jag kan ju sticka..

Men jag började aldrig rikigt förrän jag träffade Anna-Karin, en svensk tjej som doktorerade på högskolan (jag höll också på med doktorsstudier då, som jag hoppade av för ett tag sen. Nu jobbar jag på Actavis istället med läkemedelsutveckling).
Iallfall så bjöd Anna-Karin med mig till stickkväll. Det var ett gäng som träffades en gång i veckan och stickade. Så jag tog med min gamla tröja dit och blev klar med den.. Så här såg den ut:


Armarna blev lite för korta för Johan (min sambo och älskling) men kroppen var ok. Garnet tog nämligen slut och det fanns inte och löpa längre. Så kan det gå.

Det var då det började för mig.. För det var kul igen.. Den blev inte så jättebra dock... lamatröjan..Jag hade inte direkt sytt ihop tröjor förut. Så sömmarna syntes.. men Johan kan ha den hemma.
Det var meningen att jag skulle ha den.. men jag var ju som sagt nybörjare på den tiden och räknade nog lite fel.

Iallafall så började jag på en isländsk tröja till min systerdotter. (Min yngre syster blev mamma först våran familj). Det var riktigt kul för det är så roligt att se resultatet. Så här blev den:


Den gjorde jag i lopi garn. (tjock 100% ull)

Sedan ville jag testa tunnare garn så jag gjorde en i léttlopi (vilket är tunnare men väger mer. Lopi väger bara hälften när man har det på och jag tycker bättre om lopi för det känns mjukare. Men det kanske beror på dålig tvätt av min léttlopi tröja. Den känns så sticksig.) Men tyvärr blev den inte så bra. Det var axelpartiet som blev konstigt.. Vet inte vad som hände faktiskt.. Men det är som att axlarna sticker upp. Så tyvärr använder jag den inte så mycket. Bara om jag kan ha något över axlaran..En jacka liksom, men sen är det inte så snyggt.. Undra vad man ska göra med den, om någon kanske kan tänkas använda den.
Så här ser den ut iaf:

Det var också en sådan där tröja man sydde ihop. Det blev mycket bättre den här gången med den delen iallfall.


Jo jag gjorde ju en liten mössa också till min systerdotter i samma färger som tröjan. Den blev så här:


Sen efter det var det dags för en lopapeysa till mig själv.Jag tittade länge på olika mönster och olika färger och kom till slut fram till att göra en blå tröja. Den blev jättefin tycker jag, men alldeles för stor. Det syns inte så väl på bilden att den är stor men det är den. Och ännu större nu när jag gått i den lite.. Jag ser lite konstig ut på bilden. Var lite trött!
Här kommer ännu en bild på mönstret.
Efter den tröjan var det dags för en tröja till min älskling och den är faktiskt den bästa tröjan jag gjort. Den blev riktigt bra.. Passade perfekt. Dragkedjan var lite svår att sy in men det blev ok. Först gången man syr in en dragkedja ju.

Sen blev mönstret fint med dom färgerna. Johan blev riktigt glad och då blev jag ännu gladare :)

Jag har även gjort en hel del mössor och lite vantar. Men jag tänker inte lägga in bilder på dom just nu. Alla blev inte så bra så att säga.

Sen efter det har jag stickat 3 barntröjor. Två i lopi garn och en i léttlopi. Men dom måste tvättas och sedan ska två av dem få dragkedjor insydda. Lägger upp bilder på dom när dom är klara. Söta fina små tröjor.

Just nu håller jag på med en tröja till mig själv i lopi garn. En tjock varm vit lopapeysa med dragkedja.. Med mönster i brunt, kaki och svart.
Är på slutet nu..håller på med mönstret på kroppen. Armarna är påsatta. Man stickar i rundstickning och det är så mycket lättare och går mycket snabbare.

Populära inlägg